Jak se připravit na letní grilovačky

Délka čtení

minut

Letní grilovačky jsou součástí léta každého z nás a určitě se na ně celý rok také moc těšíš. Výhodou grilovaček je, že můžeš gril využít na přípravu téměř čehokoliv. Dalším benefitem je, že můžeš obědvat nebo večeřet na čerstvém vzduchu –⁠ na zahradě, chatě, chalupě nebo někde na výletě. Chuť grilovaného masa, ryb, zeleniny apod. je jednoduše skvělá, proto se vůbec nedivíme, že je grilování tak moc oblíbenou letní činností.

Je potřeba si uvědomit, že nesprávným grilováním můžeš z celého zdravého pokrmu udělat pokrm škodlivý, proto je třeba dbát na přípravu grilu před samotným grilováním a také správnou přípravu masa, ryb a všeho dalšího, co máš v plánu grilovat. Při nesprávném grilování dochází ke tvorbě karcinogenních toxických látek. Konkrétně se jedná o polycyklické aromatické uhlovodíky a heterocyklické aminy. Tyto karcinogenní toxické látky vznikají při vysokých teplotách. Způsobují změny v DNA a mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny. Aby tyto škodlivé látky nevznikaly, je zapotřebí správně zvolit druh grilu a docílit toho, aby během grilování příliš nekouřil. Nejvhodnější jsou díky tomu grily kontaktní, plynové nebo lávové. Pokud máš gril na uhlí, kupuj dostatečně kvalitní dřevěné uhlí, které hoří beze zbytku. Před a po použití gril důkladně očisti.

Velice důležitý je samozřejmě výběr potravin, které zvolíš. V první řadě nekupuj žádné polotovary ani zpracované potraviny! Plnohodnotná kvalitní strava je základem úspěšné a zdravé grilovačky. Pokud plánuješ grilovat maso, vybírej ideálně takové, které je od lokálních dodavatelů z farem a z bio chovů. Dej si pozor na uzeniny, ty patří mezi ultra zpracované potraviny a se zdravým životním stylem nemají nic společného. Z masa je vhodné vybírat spíše libovější kousky –⁠ drůbeží, libové hovězí nebo ryby, ty jsou obzvlášť výbornou a zdravou pochoutkou v rámci grilování.

Co dalšího můžeš grilovat a jaké tipy se k těmto potravinám na grilu vážou? To se můžeš dočíst právě v tomto článku, tak rozhodně ve čtení pokračuj, přinášíme Ti totiž 5 skvělých tipů, které rozhodně během léta využiješ! 🙂

1) GRILOVANÁ ZELENINA DOKŘUPAVA

Zelenina je základ každého zdravého talíře. Neměla bys na ni proto v žádném případě zapomínat ani během letních posezení. Grilovat se dá téměř každá zelenina. Její paleta je opravdu široká. Nejenže si zamiluješ její chuť, ale také vůni! 🙂

Jaká je nejčastěji grilovaná zelenina? Paprika, cuketa, kukuřice, lilek, dýně, batát, cibule, atd. Papriku stačí nakrájet na plátky a na troše kvalitního olivového oleje (z pokrutin – druhého lisu), nebo ji můžeš naplnit rýží, quinou nebo kuskusem, případně luštěninovou pomazánkou. Kukuřici je dobré pravidelně otáčet a ještě před umístěním na gril povařit zhruba na 30 minut, aby vynikla její chuť. Dýni zvol ideálně Hokkaidó – ta se na gril hodí nejvíce a společně s batáty ji nezapomeň posypat čerstvým tymiánem.

Mimo výše zmíněné druhy zeleniny se na gril perfektně hodí i celer, žampiony, hlíva, chřest, červená řepa nebo česnek. Jak vidíš, škála zeleniny na letní grilovačky je opravdu pestrá.

zeleninove-spizy-na-grilu

zdroj Shutterstock

2) ALTERNATIVA MASA –⁠ TOFU, TEMPEH NEBO SEITAN?

Pokud upřednostňuješ rostlinnou stravu nebo chceš vyzkoušet něco jiného, určitě se v takovém případě neboj zkusit libovolnou alternativu masa. Zaručeně si pochutnáš. Příprava takového pokrmu se příliš neliší od přípravy masa, jen počítej s tím, že tofu a tempeh se propeče rychleji. Tofu před přípravou zbav přebytečné vody, zabal do kuchyňské utěrky a polož na něj těžší předmět. Po cca 30 minutách můžeš tofu nechat marinovat v marinádě (o těch se Ti zmíníme v další části článku). Takto ho nech marinovat min. 3 hodiny, ale nejlepší je ho tak nechat přes noc.

Tofu marinuješ v případě, že si koupíš přírodní formu, nicméně můžeš zvolit i již připravené tofu v marinádě, nebo tofu uzené, které stačí jen položit na gril. Existuje i tofu bylinkové, s mořskou řasou, apod.

S tempehem je to stejné jako s tofu. Existují dokonce i recepty na domácí výrobu! 🙂 To samé platí i se seitanem.

grilovane-spizy-s-tofu

zdroj Shutterstock

3) ZDRAVÉ MARINÁDY

Základem zdravé marinády je kvalitní olej. Zvol ideálně olivový. Další ingrediencí je sójová omáčka. Ta marinádu dochutí i dosolí. Zvol tedy opět nějakou kvalitní – bez přidaného cukru a “éček”. Chuť marinády si můžeš upravit přidáním čerstvých bylinek, koření, hořčice, balzamika, citronové šťávy nebo třeba česneku. V některých případech je vhodné marinádu dosladit a pokud chceš pokračovat ve stopách zdravé výživy, doporučujeme sladit přírodním sladidlem ve formě sladu, kvalitního medu nebo třeba marmeládou bez cukru.

Mezi oblíbené marinády patří např. bylinková, kterou si připravíš za pomoci 3 lžic oleje, stroužku česneku, 2 lžic sójové omáčky, 1 lžíce umeocta, čerstvých nebo sušených bylinek a pepře. Dále mezi favority patří určitě medová marináda, která je samozřejmě sladkou variantou. Zajímavou marinádou je thajská, kterou můžeš připravit z 0,5 hrnku kokosového mléka, 2 lžic čerstvého nasekaného koriandru, 2 lžic citronové nebo limetkové šťávy a 0,5 lžičky kari pasty.

4) ZDRAVÉ DIPY A OMÁČKY

Kromě marinády si ke zpestření chutí můžeš připravit zdravý dip nebo omáčku. K takové zdravé grilovačce se perfektně hodí olivový dip, čočkový dip, fazolový dip, cizrnový dip, řepový dip, nebo opět exotický thajský dip, který připravíš z kokosové smetany, citronové šťávy a oblíbeného sladidla.

Oblíbenou variantou je dip jogurtový, který připravíš z 5 lžic kvalitního jogurtu (můžeš využít i rostlinnou variantu jogurtu), 3 lžic citronové šťávy a nasekané bazalky.

Pokud jsi milovnice kečupů, i ten můžeš sehnat ve zdravé variantě. Ve zdravé výživě seženeš kečup bez přidaného cukru, slazen např. stévií.

letni-grilovacka-s-prateli

zdroj Shutterstock

5) SLADKÁ TEČKA NA ZÁVĚR

Pokud máš ráda sladké a chceš uspokojit své chuťové buňky na maximum, tak zkus po hlavním chodu místo dezertu plného cukru hodit na gril ovoce. Splní účel a zároveň se budeš divit, jak výborně takto připravené ovoce chutná! 🙂

Na gril se hodí jablka, hrušky, švestky, blumy, meruňky, třešně, nektarinky a broskve. Z exotických druhů ovoce určitě vyzkoušej banán nebo ananas, mňam!

Pokud chceš level ještě trochu posunout, ozdob grilované ovoce polevou z kvalitní hořké čokolády, nebo si připrav ovocný sorbet. 😛

grilovany-ananas-s-medunkou

zdroj Shutterstock

Doufáme, že naše tipy na zdravé letní grilování využiješ a užiješ si letní čas s úsměvem a spokojeností. Dobrou chuť! 🙂

Může se ti líbit

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>