Čokoláda bez výčitek

Délka čtení

minut

Není čokoláda jako čokoláda. Téměř každá z nás si ráda dopřeje tento zázrak z kakaových bobů, ale to, co vídáme v regálech v supermarketu, není ta pravá podoba čokolády, která by byla zároveň i zdraví prospěšná. Pojďme si proto říct, jaká čokoláda je ta správná, k čemu může být užitečná a na konci se můžeš inspirovat třemi recepty na jednoduché dobroty s čokoládou! 🙂

Vždy, když půjdeš vybírat kvalitní čokoládu, koukej na složení. Nestačí, že je na obalu napsáno „hořká“. Hořká čokoláda je sice bez mléka jako přísady, ale to neznamená, že se do ní nepřidává cukr. Je tedy vhodné podívat se na složení a porovnat s konkurenty. Na prvním místě by měla být v obsahu kakaová hmota, poté kakaové máslo a až na konci minimální podíl přidaného rafinovaného cukru. Ideální by bylo, kdyby tam nebyl žádný, a i takové čokolády se samozřejmě vyrábí. Jsou doslazovány např. bio kokosovým nektarem, ale pro takovou čokoládu si budeš muset nejspíš zaběhnout do zdravé výživy. Co se týká dalších přidaných složek, bylo by vhodné, aby tam žádné takové složky nebyly a když už, tak opět platí, aby byly v malém množství.

V žebříčku kvality jednoznačně vedou „raw“ hořké čokolády. Tato čokoláda je vyrobena z nepražených kakaových bobů v nefalšované podobě a je velmi bohatá na výživné látky.

A proč je vlastně hořká čokoláda kromě své chuti proslulá svými pozitivními dopady na zdravotní a psychický stav člověka? Hořká čokoláda obsahuje množství flavonoidů, což jsou látky s vysokými antioxidačními účinky. Působí prospěšně celému tělu a nejvíce cévám. Dále také obsahuje důležité množství minerálů, zejména hořčíku a zinku, které napomáhají mimo jiné správné regeneraci a sportovnímu výkonu. Konzumací kvalitní čokolády se Ti vyplavují endorfiny, které napomáhají duševnímu zklidnění a účinně bojují proti stresu. I zmíněný hořčík obsažen v čokoládě bojuje proti splínu! 🙂

Dalšími benefity kvalitní čokolády, které si shrneme všeobecně, jsou: zpomalení procesu stárnutí, posílení obranyschopnosti a pomoc proti mírnějším i závažnějším onemocněním. Kdo by to byl řekl, že něco tak chutného, může být zároveň i tolik prospěšné, že? 😀 Tak je to ale se SUPERPOTRAVINAMI pokaždé a mezi ně se čokoláda rozhodně řadí, jen je potřeba dávat pozor na zmíněnou kvalitu.

Teď už jsou pro Tebe nachystané tři jednoduché recepty na čokoládové dobroty, které ne jen dokonale uspokojí Tvé chuťové pohárky, zároveň také obohatí tělo o prospěšné látky, jako jsou vitaminy a minerály. Dobrou chuť k mlsání. 😛

1) Nepečené avokádové kostky

cokoladovy-krem-z-avokada-a-kakaa

zdroj Shutterstock

Ingredience (na 20 kostek)

  • 1 ks banánu
  • 2 ks avokáda
  • 100 g lískových ořechů
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 120 g kokosového oleje
  • 60 g medu
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. V misce nad vodní lázní rozehřej kokosový olej, čokoládu a med. Misku dej stranou.

  2. Rozmixuj banán s avokádem a rozmixovanou směs přimíchej k rozpuštěné čokoládě.

  3. Přidej holandské kakao, nasekané lískové ořechy a vanilkový extrakt.

  4. Hotové těsto nalij do plastové formy vyložené pečícím papírem nebo potravinovou folií. Povrch uhlaď stěrkou a dej alespoň na 1 hodinu do mrazáku.

2) Wafle ve stylu Brownies

cokoladove-waffle-s-matou

zdroj Shutterstock

Ingredience (na 6 waflí)

  • 2 ks vejce
  • 300 ml mléka (rostlinného)
  • 160 g žitné mouky
  • 50 g kvalitní hořké čokolády (80% kakaa)
  • 30 g holandského kakaa
  • 10 g chia semínek
  • 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice

Postup

  1. V míse si vyšleháš vejce společně s rostlinným mlékem.

  2. Přidáš žitnou mouku, chia semínka, rozpuštěnou hořkou čokoládu, kakao, med, prášek do pečiva a lžičku skořice.

  3. Tyčovým mixérem rozmixuješ směs na hladké těsto.

  4. Hotové těsto naleješ do waflovače a pečeš 3-4 minuty, záleží na druhu waflovače.

3) Arašídovo-čokoládová smoothie bowl

cokoladova-smoothie-bowl-s-arasidy-bananem-a-kakaovymi-boby

zdroj Shutterstock

Ingredience (na 1 porci)

  • 2 mražené banány (200 g)
  • 120 ml rostlinného mléka
  • 3 lžíce arašídového másla
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce medu (volitelně)

Postup

  1. Všechny suroviny na smoothie misku rozmixuj do hladké hmoty. Pokud je směs moc hustá, můžeš přidat rostlinné mléko. Přidávej ho ale postupně, aby pak směs nebyla tekutá příliš. 

  2. Z mixéru přelij do misky a ozdob chia semínky, plátky banánu, arašídy, kakaovými boby a dalšími ingrediencemi, které máš ráda.

Přejeme Ti skvělé čokoládové mlsání a těšíme se na viděnou u dalšího článku! 🙂

Může se ti líbit

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>