6 chutných receptů pro Silvestrovské mlsání bez výčitek

Délka čtení

minut

Silvestr, oslava ukončení probíhajícího roku a pro mnohé z nás čas ve znamení posezení s rodinou, přáteli, popíjení, večírek, nebo možná pro jiné běžný den jako každý jiný. Ať už byl tento rok pro Tebe jakkoliv úspěšný či náročný, stojí za to si jeho konec užít naplno a s nadšením vstoupit do roku nového. I když aktuální opatření ničemu příliš nepomáhají, nenech si tento den pokazit. Není důležité, kde se nacházíš, ale s kým svůj čas trávíš. Pozvi rodinu, přátele a udělejte si hezký večer. 🙂

S přicházejícím novým rokem jsou často nastaveny předpoklady, jak bude následující rok probíhat. Možná sis už dávno v hlavě promýšlela všelijaká předsevzetí. Je v pořádku stanovit si cíle, v tom Tě plně podpoříme a i my si své cíle nastavujeme! Ale nezapomínej, že předsevzetí jsou často položky, které nás baví týden, měsíc, někdy jen pár dní. Není na co čekat a pokud sis nastavila cíle v oblasti zdravého životního stylu, proč nezačít hned? 

Se zmíněnými oslavami je totiž často spojené přejídání se všelijakými dobrotami a popíjení většího množství alkoholu. Nezakazuj si nic, na co máš chuť, ani kapka alkoholu Ti v konečném důsledku vůbec neublíží. Zlatá střední cesta vždy fungovala, funguje a fungovat bude, proto zkus dopřát tělu i hlavě to nejlepší, co může být. Pokud chceš, ochutnej, ale zkus myslet i na své zdraví, své cíle a věř nám, druhý den se budeš cítit mnohonásobně lépe. Pravidlo 80/20 – 80% zdravá plnohodnotná strava, 20% dobroty a méně výživově hodnotné potraviny, to je klíčem k úspěchu, zdraví a spokojenosti. Přicházíme proto s 6 jednoduchými recepty na mlsání bez výčitek. Dobrou chuť! 🙂

1) LOSOSOVÉ ROLÁDKY S CUKETOU

Ingredience (na 4 porce):

  • 2 tuby lososového krému Rio Mare Paté
  • 2 měkké cukety
  • 100 g plátků uzeného lososa
  • 40 g extra panenského olivového oleje
  • 10 g citronové šťávy
  • snítka kopru

Postup:

Cukety omyj a nakrájej škrabkou na brambory na dlouhé tenké plátky. Přidej umytý špenát, olej, osol podle chuti a podus 2 minuty. Na špenát vlož filet lososa a ohřívejte další 2 minuty.

Poté nakrájej lososa na nudličky, pokryj cuketou a ozdob štědrou vrstvou krému. Kopr nasekej, smíchej ho s olejem a citronovou šťávou a vše dobře ušlehej na zálivku.

Nakonec zaviň cuketu s lososem do rolády a každou zajisti párátkem, rolády naaranžuj na jednotlivé talíře a zakápni je koprovou omáčkou.

lososove-roladky-s-cuketou

zdroj Shutterstock

2) SLADKÉ OVOCE V HOŘKÉ ČOKOLÁDĚ

Ingredience:

  • banány nebo jiné ovoce (množství dle potřeby)
  • kvalitní hořká čokoláda

Postup:

Banán nakrájej na kolečka, napíchni je na párátka a přímo u stolu namáčej do kvalitní roztopené horké čokolády. Místo banánu můžeš zajisté použít i jiné ovoce, třeba ananas, hroznové víno nebo pomelo. Neboj se upustit uzdu fantazii. 🙂

jahody-a-banany-v-roztopene-horke-cokolade

zdroj Shutterstock

3) ZELENINOVÉ CHIPSY S CITRONOVÝM DIPEM

Ingredience (na 6 porcí):

Na chipsy:

  • 3 brambory
  • 1 červená řepa
  • 3 mrkve
  • 1 celer
  • 2 petržele
  • sůl
  • olivový olej

Na citronový dip:

  • 250 g zakysané smetany
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl

Postup:

Očištěnou zeleninu nakrájej na velmi tenké plátky. Pokud nemáš mandolínu či speciální kráječ, stačí i obyčejná škrabka. Tenké plátky rozprostři, důkladně osol a nech „vypotit“. Po 15 minutách zeleninové plátky opatrně osuš papírovou utěrkou a přendej na plech vyložený pečícím papírem. Zeleninovou směs jemně postříkej olivovým olejem a peč v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15-20 minut.

Chipsy podávej se zakysanou smetanou promíchanou s citronovou šťávou a trochou soli.

zeleninove-chipsy-z-mrkve-petrzele-a-repy

zdroj Shutterstock

4) POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Ingredience (na 1 balení toustových chlebů):

  • nízkotučný tvaroh
  • česnek
  • červená cibule
  • předvařená červená řepa
  • celozrnné toustové chleby
  • na ozdobu hroznové víno a cibule

Postup:

Cibuli nastrouhej najemno, česnek prolisuj. Uvařenou nebo pečenou červenou řepu nastrouhej nahrubo. Smíchej cibuli, česnek, řepu a nízkotučný tvaroh. Pomazánku natírej na celozrnné tousty a ozdob půlkami hroznového vína a kolečky cibule.

pomazanka-z-cervene-repy-na-chlebu

zdroj Shutterstock

5) MINI LIMETKOVÉ CHEESECAKES BEZ CUKRU

Ingredience (na 14 kousků):

Na korpus:

  • 200 g sušenek sugar free digestive biscuits Gullón
  • 3 PL vody
  • 2 PL roztopeného kokosového oleje

Na náplň:

  • 200 g nízkotučného (nebo polotučného) tvarohu
  • 150 g bílého řeckého jogurtu
  • 80 g erythritolu nebo xylitolu 
  • 2 středně velké vejce
  • šťáva ze 4 limetek
  • kůra z 1 limetky
  • tvaroh, kůra z limetky, máta (volitelné – na ozdobu)

Postup:

V mixéru společně rozmixuj nalámané sušenky s roztopeným olejem a vodou. Hotové těsto rozděl do 12 silikonových formiček na muffiny a pořádně je zatlač k spodku formiček. Všechny suroviny na náplň spolu rozmíchej v misce metličkou. Vajíčka vyšlehej. Hotovou náplň rozděl do připravených formiček s korpusem. Mini cheesecakes peč 20-25 minut na 175 stupňů. Po upečení je nech minimálně hodinu ve formičkách ztuhnout. Poté je můžeš ozdobit trochou tvarohu, kůrou z limetky a mátou. Mini cheesecakes skladuj v ledničce.

mini-limetkove-cheesecakes-bez-cukru

zdroj Shutterstock

6) ZDRAVÁ NEPEČENÁ KOKOSOVÁ ROLÁDA

INGREDIENCE (na 15 kousků):

  • 170 g grahamových sušenek (doporučujeme pohankové)
  • 1-2 PL medu
  • 2-3 PL vody
  • 1 PL kvalitního holandského kakaa
  • 1 PL kvalitní mleté kávy

Na nádivku:

  • 100 g kokosu 
  • 1 PL medu

Postup:

Sušenky rozmixuj na mouku. V misce smíchej rozemleté sušenky s medem, kakaem, mletou kávou a dvěma lžícemi vody. Vypracuj těsto. Pokud je příliš tuhé, přidej další lžíci vody.

Kokosovou nádivku si připravíš rozmixováním kokosu a medu při vysokých otáčkách. Zhruba za 10-15 minut by Ti měla vzniknout jemně máslová hmota (kokosové máslo). Čím déle budeš mixovat, tím bude hmota jemnější a více nadýchaná.

Mezi dvěma listy papíru na pečení rozválíš těsto obdélníkového tvaru (přibližně 3 mm) a rovnoměrně na něj natři kokosovou nádivku. Těsto s opatrností sroluj do válečku a ulož do lednice alespoň na 8 hodin. Poté roládu vyndej, nakrájej a posyp strouhaným kokosem.

zdrava-nepecena-kokosova-rolada

zdroj Shutterstock

Doufáme, že Ti budou naše silvestrovské recepty chutnat a přejeme Ti šťastný nový rok. Ať je zase o kus lepší, než rok letošní! Na viděnou v lednu. 🙂

Může se ti líbit

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>