5 tipů pro horké zimní nápoje, které potěší tvůj mlsný jazýček

Délka čtení

minut

V chladných zimních měsících jistě oceníš jakoukoliv formu zahřátí. A co když kromě zahřátí podpoříš i své zdraví a ještě si skvěle pochutnáš? To je teprve ta správná kombinace, kterou se určitě vyplatí za to zvolit. Vhodnou variantou jsou horké zimní nápoje bez přidaného cukru, alternativy k těm klasickým, které známe odjakživa. 5 z nich Ti dnes i představíme, ale nejdříve si pojďme povědět, jaké zdravotní benefity vlastně tyto nápoje mohou mít.

Tím nejdůležitějším benefitem, který oceníš asi nejvíce, je právě prohřátí těla. Ve chvíli, kdy mrzneš, Tě právě horký zimní nápoj dokáže dokonale ohřát. Minimálně na chvíli nebudeš o zimě ani vědět. 🙂

Dalším benefitem je rozhodně zklidnění mysli a celkové navození klidné atmosféry. Teplo tyto stavy vytvořit dokáže. Po náročném dni v práci, kdy už se těšíš na okamžik, jak zavřeš dveře od domova a budeš mít chvíli sama pro sebe, určitě oceníš, když si na chvíli zalezeš pod deku s horkým nápojem a knihou.

V neposlední řadě jsou tu také zdravotní benefity jednotlivých ingrediencí v konkrétních nápojích. Vybraly jsme jich pro Tebe 5 a společně s receptem si je teď postupně představíme. 

1) HORKÁ CHILLI ČOKOLÁDA

Ingredience:

  • 0,5 l mandlového mléka
  • 2 lžíce karobu/kakaa
  • 1 lžíce rýžového sirupu
  • špetka sušeného chilli
  • špetka mletého kardamomu
  • špetka soli
  • kousek sladové čokolády

Postup:

Mléko zahřejeme. Přimícháme karob, špetku soli, špetku chilli, kardamomu a slad. Je důležité vše důkladně spojit, nejlépe vyšlehat metličkou, aby karob neudělal hrudky. Hotový nápoj můžeš ozdobit nastrouhanou čokoládou.

horka-cokolada-s-chilli

zdroj Shutterstock

2) ŠLEHANÉ DÝŇOVÉ LATTÉ

Ingredience:

  • 250 g dýně Hokkaido
  • 500 ml mandlového mléka
  • 50 g mandlového másla
  • skořice
  • hřebíček
  • zázvor
  • muškátový oříšek
  • kokosový cukr

Postup:

Dýni omyj, nakrájej na kostky a upeč. Poté rozmixuj dohladka.

350 ml mandlového mléka i máslo dej spolu s lžící kokosového cukru do rendlíčku a zahřívej, dokud se mandlové máslo zcela nerozpustí.

Namíchej si mezitím směs koření, známou jako Pumpkin spice. Potřebovat budeš 1 lžičku skořice, 0,5 lžičky hřebíčku, 1 lžičku zázvoru a 0,5 lžičky muškátového oříšku.

Do horkého mandlového mléka přidej dýňové pyré a všechno koření. Ručním mixérem ještě za tepla rozmixuj do nadýchané pěny. Mandlové mléko vyšlehej a nanes na latte. Pokud chceš, můžeš přidat jedno presso, aby to byla opravdová káva se vším všudy.

Zdravotní benefity: zklidnění nervů, podpora kardiovaskulárního systému, správné fungování slinivky, antiaging efekt.

korenene-dynove-latte-se-skorici

zdroj Shutterstock

3) JABLEČNÝ PUNČ BEZ CUKRU

Ingredience:

  • 4 větší jablka
  • 1 (neošetřený) pomeranč
  • badyán
  • hřebíček
  • skořice

Postup:

Jablíčka omyj, očisti a nakrájej na větší kousky. Pomeranč omyj, oloupej a také nakrájej na kousky. Kůru nasekej a spolu s kořením (2 celé skořice, 1 badyán a 0,5 lžíce celého hřebíčku) ji dej do plátěného pytlíčku nebo papírového filtru na sypaný čaj.

Jablka a pomeranč dej do hrnce a zalij vodou tak, aby všechny kousky byly ponořeny. Přidej pytlíček s kořením a přiveď k varu. Vař zhruba hodinku bez poklice. Jakmile se jablíčka začnou rozpadat, přikryj pokličkou a nech ještě další hodinu probublávat.

Hotový punč přes sítko přelij do džbánku nebo jiné nádoby. Pytlíček s kořením odstraň a uvařené ovoce pořádně rozmačkej. Uvolněnou tekutinu ještě přilij do punče.

Zdravotní benefity: zpomalení procesu stárnutí, obsah vit. C a draslíku, protizánětlivý účinek.

svarene-vino-s-jablky-a-se-skorici

zdroj Shutterstock

4) TEPLÉ OŘÍŠKOVÉ MLÉKO S KURKUMOU

Ingredience (na cca 0,5 l mléka):

  • 100 g lískových ořechů nebo mandlí (mohou být neloupané)
  • 500 ml vody
  • 2 polévky lžíce rýžového sladu
  • půl lžičky kurkumy
  • špetka černého pepře
  • špetka skořice
  • zrnko soli

Postup:

Ořechy namoč do vody a nechej je přes noc stát při pokojové teplotě. Vodu následující den slij a vhoď do mixéru. Přilij asi polovinu čerstvé vody (250ml). Mixuj asi minutu, poté přidej zbytek vody (250ml) a znovu promixuj. Mléko přeceď přes jemné sítko. Hotové mléko dej do hrnce, přidej rýžový sirup a zahřej. Přidej kurkumu, pepř, skořici a zrnko soli. Vař jen minutu, dobře promíchej a můžeš podávat. 🙂

Zdravotní benefity: podpora správné funkce srdce, zlepšení cévní funkce, termoregulace organismu

tradicni-mexicky-napoj-horchata

zdroj Shutterstock

5) VAJEČNÝ KOŇAK BEZ VAJEC

Ingredience (na cca půl litru koňaku):

  • 100 g kešu ořechů
  • 350 ml vody
  • 6 datlí
  • 2 polévkové lžíce rýžového sladu
  • půl lžičky kurkumy
  • polévková lžíce vanilkového extraktu nebo vnitřek vanilkového lusku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • zrnko soli
  • 1 dcl mirinu

Postup:

Ořechy namoč do vody a nech přes noc stát při pokojové teplotě. Datle namoč zvlášť do 100 ml vody. Vodu z ořechů slij a namočené ořechy vhoď do mixéru. Přidej namočené datle i s namáčecí vodou a přilij ještě dalších 300 ml vody. Mixuj na plné otáčky pár minut. Mléko z ořechů a datlí přeceď pomocí jemného sítka. Hotové mléko dej do hrnce, přidej rýžový sirup, kurkumu, vanilku a zrnko soli. Přiveď k bodu varu. V 50 ml vody rozmíchej škrob a za stálého míchání přidej do hrnce s mlékem. Vař jen 3-5 minut, aby se škrob dobře provařil a směs zhoustla. Ještě za tepla přilij mirin, dobře promíchej a můžeš vychutnávat! 🙂

Zdravotní benefity: zlepšení kvality spánku, regenerace těla, posílení činnosti nervové soustavy, protizánětlivý účinek.

vanocni-vajecny-liker-bombardino

zdroj Shutterstock

Doufáme, že si zimní měsíce zpříjemníš společně s námi a nějaký z těchto horkých zimních nápojů vyzkoušíš. Budeme rády za Tvou zpětnou vazbu do komentářů. Dobrou chuť! 🙂

Může se ti líbit

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>