5 nejlepších salátů, které musíš vyzkoušet aneb zdravý letní jídelníček pro udržení energie

Délka čtení

minut

Teplé dny míváme automaticky spojené s odlehčenou stravou. Je to přirozená reakce těla, kdy nemáme pomyšlení na těžké pokrmy, které by nás spíše uspávali, než nabíjeli energií. Tak se totiž během slunečných dní cítit nechceme. Chceme se cítit svěže, odpočatě, odlehčeně, zkrátka připravené na plavkovou sezonu v plné parádě!!

Než přejdeme k samotné stravě, je třeba připomenout, že úplným základem je dostatečný pitný režim. Obzvlášť během horka je žádoucí doplňovat více tekutin, abychom nebyly dehydratované. Zkrátka co vypotíš, to zase doplníš. Zkus se vyhýbat slazeným nápojům a pokud Ti nestačí pít čistou vodu, zkus si ji zpestřit nějakými bylinkami – např. mátou, nebo si do ní přidej jahody či lesní ovoce.

Do letního jídelníčku neodmyslitelně patří zelenina a ovoce! Té čerstvosti nejde odolat. Je potřeba doplňovat vitaminy na pravidelné bázi. V žebříčku letních pokrmů vyhrávají na plné čáře saláty, kterým je věnován tento článek. Přinášíme Ti tipy na 5 vynikajících salátů a ne ledajakých! Do salátu nemusí patřit jen samotné zelené listy, ale můžeš si jej zpestřit vším možným – sýry, ořechy, ovocem atd. Fantazii se meze nekladou.

Než se přesuneme k jednotlivým receptům, je třeba ještě zmínit, že ačkoliv letní jídelníček vybízí ke konzumaci studených pokrmů, nezapomínej, že i v létě je žádoucí zařazovat teplé pokrmy na pravidelné bázi. Konzumací pouze studených pokrmů si můžeš rozhodit trávení a svému tělu tím neprospěješ. Ideálním teplým pokrmem v létě může být např. zeleninové rizoto nebo grilovaná zelenina, ať už jako příloha nebo samostatné jídlo.

Nezapomínej na pestrý, barevný jídelníček, ale také správný poměr jednotlivých makroživin. Bílkoviny, sacharidy, tuky, každá z těchto složek má své zastoupení i v odlehčeném letním jídelníčku. Pojď se s námi podívat na pár chutných salátových receptů. 🙂

1) Salát s grilovaným melounem

salat-s-rukolou-a-grilovanym-melounem

zdroj Shutterstock

Vítězem letního jídelníčku se stává…grilovaný vodní meloun! Na ohni lehce zkaramelizuje a kombinace slané/sladké bude potěšením pro Tvé chuťové pohárky.

Ingredience

  • 1 malý vodní meloun
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička limetové šťávy
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • 1 okurka, nakrájená na plátky
  • Feta sýr

Postup

  1. Meloun rozkroj podélně̌ na polovinu, tu poté opět podélně na polovinu. Vzniklé čtvrtky nakrájej na trojúhelníčky cca 2–3 cm silné a seřízni z nich slupku. Potři je z jedné strany olivovým olejem a zprudka griluj zhruba 4 minuty.
  2. Promíchej zbylý olivový olej, limetovou šťávu, citronovou kůru a sůl. Vmíchej okurku a podávej s melounem a fetou.

2) Rukolový salát s jahodami

letni-salat-s-jahodami-arasidy-chrestem-rukolou-a-syrem

zdroj Shutterstock

V tomto vynikajícím letním salátu na Tebe čeká originální propojení chuti jahod, rukoly, oříšků a kozího sýra. K dochucení poslouží zálivka z pomerančové šťávy, balsamica a medu.

Ingredience salát

  • 50 g jahod
  • 100 g rukoly, případně v kombinaci s jinými salátovými listy
  • 0,25 ks pomeranče
  • 30 g kozího sýru
  • 0,25 hrst ořechů – dýňová semínka, vlašské ořechy či loupané mandle

Ingredience zálivka

  • 0,25 lžíce medu
  • 0,5 lžíce balzamikového octa
  • panenský olivový olej

Postup

  1. Nejdříve omyj jahody a rukolu. Jahody nakrájej na čtvrtky. Vymačkej šťávu z pomeranče a vyšlehej v misce spolu s balsamikem, medem a trochou panenského oleje. Kozí sýr nakrájej na kousky.
  2. Ve velké míse smíchej jahody s rukolou, zalij zálivkou a opatrně promíchej. Posypej kozím sýrem a dej na chvíli vychladit do ledničky.
  3. Před podáváním posypej salát nadrobno nakrájenými ořechy, které předtím můžeš nasucho lehce opéct na pánvi.

3) Osvěžující salát s mangem a tofu

cerstvy-salat-s-rajcatky-a-mangem

zdroj Shutterstock

Opět salátová varianta do teplých letních dní s chutným ovocem, tentokrát ve spojení s tofu

Ingredience salát

  • 1 hrst rukoly
  • třetina ledového salátu
  • 1 ks rajčete
  • paprika – žlutá nebo oranžová/červená – půlka
  • mango – půlka menšího/středního
  • půlka okurky
  • 1 plátek uzeného/marinovaného tofu
  • 1 lžička mandlových lupínků

Ingredience zálivka

  • 0,5 lžičky jablečného octa
  • 1 lžičky citronové šťávy
  • 1,5 lžičky olivového oleje
  • sůl
  • pepř drcený
  • 0,5 lžička máty nasekané
  • 0,5 lžička bazalky nasekané

Postup

  1. Zeleninu i zralé mango omyj a nakrájej na Tebou preferované kousky (nudličky/plátky/kostičky).
  2. Na pánev dej trošku olivového oleje a osmaž plátky tofu tak, aby se mírně prohřály.
  3. Smíchej všechny ingredience na zálivku. Se zeleninou smíchej až těsně před podáváním. Posyp mandlovými plátky. Podávej s tofu.

4) Salát s fenyklem, jablkem, ořechy a parmazánem

fenykl-na-drevenem-prkenku

zdroj Shutterstock

Fenykl patří mezi zeleninu s největším množstvím léčivých účinků. Mimo jiné pomáhá proti chudokrevnosti, zlepšuje zažívání a vylučování, potlačuje pocit nadýmání, je prospěšný pro srdíčko, protože srovnává krevní tlak a také stabilizuje hladinu ženských hormonů, pomáhá při menstruačních obtížích, usnadňuje nástup laktace. V kombinaci s jablky, ořechy a parmazánem budeš mít na talíři vynikající a zdravý pokrm…

Ingredience

  • 2 fenykly
  • 1 červené jablko
  • 1 polévková lžíce posekané plocholisté petržele
  • šťáva z půlky citronu
  • 30 g vlašských ořechů
  • 30 g parmazánu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce medu
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Rozpul fenykl a nakrájej ho na co nejjemnější plátky, dej ho do mísy a přidej na plátky nakrájené jablko (bez jadřince), zakápni šťávou z citronu, přidej posekanou plocholistou petržel, najemno nakrájenou šalotku, jablečný ocet, med, osol, lehce opepři.
  2. Vše promíchej a vychlazené podávej posypané sekanými ořechy a hoblinkami parmazánu.

5) Čekankový salát s kozím sýrem a pomerančem

fenykl-na-drevenem-prkenku

zdroj Shutterstock

Čekanka předchází nemocem z opotřebování organismu, předčasnému stárnutí, má výborné čisticí a močopudné účinky, příznivě ovlivňuje vyprazdňování díky vysokému obsahu vlákniny. Pomáhá při nemocech jater, má velkou schopnost rozpouštět v organismu usazené nečistoty a zároveň je vylučovat ven. V kombinaci s kozím sýrem a pomerančem se jedná opět o netradiční, avšak velmi chutný a zdravý letní salát…

Ingredience salát

  • miska polníčku
  • 1 červená a 2 bílé čekanky
  • 120 g kozího sýra
  • 2 pomeranče

Ingredience zálivka

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce medu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • sůl a pepř

Postup

  1. Čekankové puky rozeber a nakrájej.
  2. Pomeranče rozeber na segmenty, do salátu použij pouze šťavnatou dužinu bez „kůže“.
  3. Z oleje, octa a medu vyšlehej dresink, osol, opepři.
  4. Čekanku promíchej s polníčkem a pomeranči, ochuť dresinkem a ozdob kousky sýra.

Doufáme, že se Ti tipy na naše osvědčené letní saláty líbily a budeme rády, když se s námi podělíš o Tvůj oblíbený letní salát do komentářů. Jak jsme psaly na začátku – fantazii se meze nekladou, proto se těšíme, až díky Tobě ochutnáme něco nového. Zatím Ti přejeme krásné dny a dobrou chuť! 😉

Může se ti líbit

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>