Kakaové boby

Také jste milovníci čokolády? My rozhodně ano! Vybíráte si ale i ty správné a kvalitní druhy, které jsou nejen laskominou ale zároveň i zdraví prospěšnou tzv. „superfood“ potravinou?

More...

Kakaové boby – to je základ čokolády. A tedy jen nezpracované kakaové boby nebo kvalitní raw čokoláda, to je to, po čem byste se měli v obchodě porozhlížet, pokud Vám není lhostejné, co se svého tělíčka dáváte. Věděli jste, že kakaové boby obsahují více jak 300 různých zdraví prospěšných látek jako jsou třeba antioxidanty, dále karotenoidy, vitamíny B1, B2, ale také minerály – vápník, hořčík, draslík, železo a nechybí zde ani určité množství aminokyselin, jako arginin či tryptofan a samozřejmě mastné kyseliny. Je tedy jasné, že kakaové boby pro naše tělo mají spousty benefitů.

V obchodech se dnes setkáváme s neskutečným množstvím těchto čoko-ňaminek. Různý obsah kakaa, cukru, různé příchutě, náplně apod. Nicméně obvykle jsou tolik oblíbené čokolády nejenom tepelně zpracovány za vysokých teplot, ale hlavně obsahují i několik vysoce zpracovaných ingrediencí (rafinovaný cukr, nekvalitní přidaný tuk, případně další dochucovadla, aditiva, stabilizátory, atd.).
Tím vším jsou pak zničeny antioxidanty, které jsem zmiňovala výše a hlavně v této formě tělo ani nevyužije všechny ty zdravý prospěšné látky.

A dle čeho se tedy řídit? Volit nepražené kakaové boby či nepražený kakaový prášek (skvělé využití do kaší, či raw dezertů) a kvalitní hořkou RAW čokoládu.
Naučte se číst etikety, sledujte složení a nenechte se oklamat dobrou reklamou. 

>